Olej lniany tłoczony na zimno to jeden z tłuszczów o najdłuższej liście zalet. Stosowanie go ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz wygląd zewnętrzny. Za sprawą zawartych w nim nasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 oraz 6, posiada on wiele dobroczynnych właściwości. Wśród nich wymienić można, chociażby wpływ na prawidłową pracę układu krążenia, czy usprawnienie procesów trawiennych. Wbrew pozorom, można go używać nie tylko w kuchni.

Jako dodatek do potraw

Najbardziej oczywiste zastosowanie oleju lnianego to oczywiście przepisy kulinarne. W kuchni należy pamiętać przede wszystkim o tym, że podgrzany traci wszystkie swoje właściwości. Dlatego oleju lnianego używamy jedynie na zimno. Możemy dodawać go do sałatek czy kanapek. Stanowi również doskonały składnik koktajli owocowych i warzywnych. W celach zdrowotnych możemy też po prostu wypijać jedną łyżkę oleju dziennie.

W pielęgnacji włosów

Olej lniany doskonale sprawdza się jednak nie tylko w kuchni. Z powodzeniem można go stosować również w pielęgnacji włosów. Używany regularnie odżywi je oraz doda im blasku. Co więcej, pozytywnie wpływa on także na wzrost włosów, przyspieszając ten proces. Aby osiągnąć takie efekty, należy nakładać olej lniany na włosy, począwszy od tych, znajdujących się na czubku głowy, skończywszy na końcówkach. Gdy pokryje on już całość włosów, zabezpieczamy je ręcznikiem lub specjalnym czepkiem, aby zapobiec niepotrzebnemu natłuszczeniu pościeli. Następnie kładziemy się spać, a po przebudzeniu myjemy włosy szamponem. Czynności te powtarzamy co kilka dni.

W kosmetyce twarzy

Poza włosami, olej lniany możemy stosować również do pielęgnacji twarzy. W tym celu mogą go używać osoby o każdym typie cery, włączając w to skórę problematyczną. Pomaga on w walce z trądzikiem, działa przeciwzapalnie i nie uczula. Aby terapia odniosła pozytywny skutek, najważniejsza jest regularność. Codziennie wieczorem kilka kropel oleju lnianego ogrzewamy w dłoniach, a następnie wklepujemy w oczyszczoną skórę twarzy. Produktu tego możemy ponadto używać do demakijażu.